diumenge, 1 de desembre del 2013

LA CÈL- LULA

Aquí us deixem més informació sobre les cèl- lules, que us servirà, juntament amb el que fem a classe, per a estudiar el tema dels ÉSSERS VIUS.

Al final hi teniu videos i activitats interessants!!!!

Endavant!!!

Carme, Imma i Jaume


L'estructura de les cèl·lules

Les cèl·lules presenten una estructura força complexa. En general, es distingeixen les parts següents:
  • La membrana cel·lular. És la capa que envolta i protegeix la cèl·lula. Aquesta membrana és porosa, i pot ser travessada per diverses substàncies com ara l'aigua i les substàncies nutritives.
  • El citoplasma. És el líquid contingut dins la membrana. En el seu si es troben els diferents orgànuls de la cèl·lula i el nucli.
  • El nucli. És l'òrgan encarregat de dirigir les funcions de la cèl·lula: captar aliment, coordinar els moviments i reproduir-se. Algunes cèl·lules, però no tenen nucli.
  • Els orgànuls cel·lulars. Són petits òrgans que suren en el citoplasma. N'hi ha de diferents tipus. Algunes de les seves funcions són emmagatzemar aliment i transformar l'aliment en energia.


Tipus de cèl·lules

  • Les cèl·lules animals.Tenen una membrana cel·lular i un citoplasma , on suren el nucli i diversos orgànuls cel·lulars.  • Les cèl·lules vegetals. Es diferencien de les cèl·lules animals perquè tenen, en uns orgànuls especials, un pigment verd anomenat clorofil·la i, envoltant la membrana cel·lular, una capa rígida anomenada paret cel·lular, que és duraAquesta paret fa que les branques i els troncs, a vegades, siguin tan durs
  • Tenen una forma més regular, com prismàtica.
                                   • Les cèl·lules dels bacteris. Es diferencien de les cèl·lules dels animals perquè no tenen nucli tot i que tenen material nuclear. Així doncs, tenen una membrana cel·lular protegida per una paret cel·lular, el citoplasma, diversos orgànuls cel·lulars i matèria nuclear.
                                Reproducció de les cèl- lules.


L'organització dels éssers pluricel·lulars

Els éssers pluricel·lulars, com ara els animals i les plantes, estan formats per diferents tipus de cèl·lules. Així, en les persones trobem cèl·lules musculars, cèl·lules de la pell, cèl·lules sanguínies, cèl·lules nervioses, etc. Les cèl·lules de cada tipus no viuen aïllades: s'agrupen formant teixits, òrgans i aparells.· Alguns tipus de cèl·lules humanes:


Cèl·lules musculars:

Són allargades. Es contreuen i s'estenen.  


    

Cèl·lules nervioses:Estan formades per un cos central i un llarg eix (neurona)
Cèl·lules sanguínies:

Formen part de la sang. No tenen nucli (glòbul vermell,...)Cèl·lules de la pell:

Tenen formes diverses: planes, cilíndriques,
prismàtiques, etc.


Cèl·lules sexuals:

Són les cèl·lules que participen en la reproducció de tot l'organisme (espermatozoide)


Teixits, òrgans i aparells

Les cèl·lules d'un mateix tipus s'agrupen formant teixits. En són exemples el teixit de la
pell, el teixit muscular i el teixit nerviós.
Teixits:

El teixit muscular està format per cèl·lules musculars.
Els teixits d'un o diversos tipus s'agrupen formant estructures i s´uneixen per treballar conjuntament en una funció i donen origen als òrgans, com ara el cor, el cervell i els ulls..Òrgans:
El cor està format per diversos teixits.


Els òrgans s'agrupen en aparells o sistemes, con ara l'aparell locomotor, l'aparell circulatori i el sistema nerviós. Cada aparell o sistema realitza una funció específica en l'organisme.


Aparells i sistemes:
L'aparell circulatori està format per diversos òrgans.
La unió de tots els aparells i òrgans dóna lloc a un organisme , és a dir, a un ésser viu complet.
COM SÓN LES CÈL- LULES?

2 comentaris:

Vols fer el teu comentari?